איכות מים
-
מהו היתר בניה?
היתר בנייה הוא רישיון בנייה ורק לאחר קבלתו אפשר לבצע עבודת בנייה, הריסה או שינוי בשימושים במקרקעין.
האישור ניתן על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה.
היתר הבנייה כולל מסמך עיקרי ובו תיאור מילולי כללי של הבקשה שאושרה.
מהות ההיתר משתנה לפי מהות הבקשה: בנייה חדשה, חפירה, היתר שינויים או תוספת בנייה. -
מהם דמי הקמה למערכות מים וביוב?
ביום 31.3.2015 פורסמו כללי תאגידי מים וביוב (דמי הקמה למערכות מים ולמערכות ביוב), תשע”ה - 2015 (להלן: “כללי דמי הקמה”), אשר נכנסו לתוקף ביום 1.5.2015.
כללי דמי ההקמה נועדו ליצור לתאגידי המים והביוב מקור מימון להקמה, פיתוח ושדרוג של מערכות המים והביוב.
הכללים קבעו את השיטה לחישוב דמי ההקמה, תעריפי החיוב החד פעמיים, השטח המחויב והעילות להטלת דמי ההקמה.
עד לכניסתם לתוקף של כללי דמי ההקמה, תאגידי מים וביוב, ובכללם 'מי שמש', גבו היטלי ביוב וצנרת מים בהתאם לתעריפים שנקבעו בחוקי העזר העירוניים.
דמי ההקמה, שנקבעו על ידי רשות המים, מחליפים את היטלי המים והביוב.
זהות החייב
כללי דמי ההקמה קובעים כי החייב בתשלום דמי ההקמה הוא בעל הנכס, כהגדרתו בסעיף 1 לכללי דמי ההקמה.תעריפי דמי ההקמה
תעריף דמי ההקמה הוא תעריף אחיד לכל סוגי הנכסים, למעט בנכס למגורים הבנוי בצפיפות נמוכה.
נכס הבנוי בצפיפות נמוכה מוגדר בסעיף 1 לכללי דמי ההקמה כ”נכס שייעודו מגורים ששיעור הבנייה המותר בו, לפי בקשה להיתר שאושרה, הוא עד חמש יחידות דיור לדונם”.
לתעריפי דמי ההקמה מתווסף מע”מ כדין, מכיוון שבחשבון המגיע אל התושב מתווספת שורת המע”מ בנפרד.
תעריפי דמי ההקמה מתעדכנים בכל 1 בינואר ומוצמדים למדד המשוקלל: מדד המורכב מ־50% מדד המחירים לצרכן ו־50% מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים, כפי שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
- מתי ניתן לחייב בדמי ההקמה?
על פי סעיף 9 לכללי דמי ההקמה עילות החיוב בדמי ההקמה הן כאשר:
אושרה בקשה להיתר לבנייה בנכס.
התאגיד הקים את מערכת המים או הביוב, המאפשרת את חיבורו של הנכס לראשונה לאספקת מים או להזרמת ביוב או החל בפעולות להקמה כאמור.
התאגיד חיבר את הנכס לראשונה לאספקת מים או להזרמת ביוב.
נודע לתאגיד כי קיימת בנייה חורגת בנכס.
*במקרים שבהם טרם אושרה בקשה להיתר לבנייה בנכס והתאגיד החל בפעולות הקמת מערכות מים וביוב, או שאושרה בקשה להיתר לבנייה ששטחה קטן מ־33% מהשטח העיקרי לבנייה, רשאי התאגיד להטיל על בעל הנכס לשלם מקדמה על חשבון דמי ההקמה בשיעור של 33% מהשטח העיקרי לבנייה.
השטח המחויב
חיוב בדמי ההקמה מוטל על שטח הבנייה בלבד.
אין חיוב בגין שטח הקרקע.
דמי ההקמה מוטלים על סך כל שטחי הבנייה, המחושבים על פי תקנות התכנון והבנייה (חישוב שטחים ואחוזי בנייה בתוכניות ובהיתרים), התשנ”ב – 1992, למעט שטח מרתף לחניית כלי רכב, להלן “מרתף חניה”.
“מרתף חניה” מוגדר כחלק מבניין, שהחלל שבין רצפתו לתחתית תקרתו נמצא כולו או חלקו מתחת למפלס פני הקרקע המתוכננים או פני הרחוב לאורך יותר מפאה אחת של החלל, שיועד, לפי בקשה להיתר שאושרה, למרתף לחניית כלי רכב. -
מהו טופס 4 ?
טופס 4 (טופס אישור אכלוס) הוא הצהרה של הרשות כי בניית המבנה הסתיימה באופן רשמי, וכי הוא בטוח ומתאים למגורים ואפשר לחברו לתשתיות שונות, כמו חשמל, מים וטלפון.
כדי שהרשות או תאגיד 'מי שמש' ייתנו טופס זה על בעל ההיתר להוכיח שעמד בכל הדרישות, כפי שאושרו בהיתר הבנייה (כולל תוכנית סניטרית),
ולהציג תצהירים של בעלי המקצוע המאשרים את הביצוע הנדרש. -
ל'מי שמש' תשתיות מים וביוב הפועלות 24/7, ולכן כל עבודה בסביבת תשתיות הצנרת מחייבת תיאום פרטני עם החברה מטעמי בטיחות ועל פי חוק.
לקבלת מידע ופרטים נוספים על תיאום עבודה וקבלת היתרים נא לפעול בהתאם להנחיות שלהלן:'מי שמש' מקבל פניות לתיאום דרך המערכת הלאומית לתיאום תשתיות. מערכת זאת מרכזת את תהליך התיאום עם חברות וגופי תשתית, בעלי אינטרסים ותשתיות באזור המבוקש, לטובת קבלת מידע לתיאום, תכנון וביצוע.
לינק לאתר - מערכת לתאום תשתיות לאומיות
- בפנייה לקבלת נתונים או בתיאום ראשון לצורך תיאום תכנון יש להעביר מפה בקנה מידה גדול (כ־1:5,000) על רקע קואורדינטות ארץ ישראל החדשה, קובץ אחד בפורמט PDF וקובץ שני בפורמט DWG, שבה אזור הפרויקט מסומן בצבע בולט (פוליגון).
- בפנייה יש לפרט את מהות העבודה, מיקומה ופרטי קשר של הפונה בצירוף מכתב פנייה. פניות יתקבלו רק מיזם או ממתכנן וממנהל הפרויקט.
- במקרה של חציה יש להציג את התשתית המתוכננת (צינור ניקוז, דלק, גז, כבל חשמל, תקשורת וכו'), מידות הגוף החוצה (כגון קוטר), סוג החומר החוצה (לדוגמה: מתכת, פלסטיק, בטון וכו') וכן להציג מידות של התשתיות המתוכננות והקיימות.
- תכנון חציה של קווי מים וביוב יכלול שרטוטים של תנוחה, חתך לאורך ולרוחב הקווים, רום תחתית הצינור (IL), רום מפלס עליון הצינור (TL), רום הקרקע על רקע קואורדינטות ארץ ישראל החדשה.
- במקרה של עבודות קונסטרוקציה (לדוגמה קידוח כלונסאות) יש להגיש תוכניות חתומות ע"י קונסטרוקטור ובהן מוצגות תשתיות תאגיד קיימות סמוך לעבודה. התאגיד לא יאשר קידוח כלונס אשר יתוכנן במרחק הקטן מ־3 מטר מתשתית תאגיד. פתרונות הנדסיים מקומיים ייבחנו פרטנית בתאגיד.
- כל פעולה שתהיה בתחום רצועת קווי מים או ביוב, כולל איתור תשתיות, מחויבת באישור בכתב מ'מי שמש', בתיאום מראש ובפיקוח צמוד של מפקח מטעם התאגיד בתשלום.
יש להביא בחשבון דרישות בטיחותיות עבור עבודה ברצועת קווי מים או ביוב. - אם העבודה כוללת איתור תשתיות לאורך בסביבת קווי מים או ביוב, כל פעולת האיתור תבוצע בשיטות איתור ללא הרס.
- פרק זמן למתן מענה לפנייה לקבלת מידע או למתן החלטה בבקשה להיתר עבודה הוא עד 30 ימים ממועד הגשת הפנייה או הבקשה; לעניין בקשה לקבלת אישור פעולה הנדרש לביצוע מדידות או סקרים, יינתן מענה עד 14 ימים ממועד הגשתה. תוכנית שלא תוגש לפי הנחיות התאגיד לא תקבל מענה ותוחזר לפונה.
- אישור או החלטת התאגיד יהיו בתוקף לשנה ממועד שליחת המענה.
- לאחר גמר ביצוע עבודה יש להעביר תוכנית עדות AS MADE של העבודה בפורמט PDF ו־DWG.
-
חיבור למד מים זמני לבנייה הוא חלק מהתהליך הנדרש לשם קבלת אישור עלייה לקרקע ולפני תחילת הבנייה.
באחריות היזם או הקבלן להגיש בקשה לחיבור מים זמני לבנייה לפי תחילת הבנייה בפועל.
את הבקשה יש להגיש באמצעות טופס בקשה לקבלת מד מים זמני לבנייה לדוא"ל: handasa@m-sms.co.il.
לטופס יש לצרף תמונה של נישה הבנויה לפי פרט התאגיד שאושר בנספח הסניטרי בשלב היתר הבנייה, והוראת קבע חתומה. -
בדיקת אפיון רשת המים היא בדיקה של פוטנציאל ספיקת המים והלחצים שהמערכת העירונית או הפרטית מספקת לספק.
הבדיקה נדרשת לפני תחילת פרויקט לצורך תכנון אינסטלציה ולאחר הבנייה לצורך קבלת טופס 4 - שירותי כבאות והצלה.
בהתאם לכללי תאגידי מים וביוב, 'מי שמש' אינו אחראי לספק לחץ מים הגבוה מ־2.5 אטמוספרות בכל עת בנקודת החיבור של הנכס.
הבדיקה מתבצעת באופן עצמאי ע”י חברות מורשות בת"י 1596 שנבחרו ע”י הקבלן או היזם.
האחריות לפתיחת ההידרנטים (ברזי כיבוי אש) והפעולות הנלוות לה חלה על המבקש בלבד.
בעת הביצוע יהיה המבקש אחראי לשמירה ולתקינות ההידרנט ולנקיטת כל אמצעי הזהירות למניעת מפגע היכול לגרום לנזק לעוברים ושבים ולגורמים הנמצאים סמוך לשטח שבו מתבצעת הבדיקה.
ככל שקיימים קושי או תקלה בפתיחת ההידרנט, על הבודק להודיע מיידית למחלקת רישוי ב'מי שמש' לצורך קבלת סיוע.
בגמר ביצוע הבדיקה על מבצע הבדיקה לוודא כי הברז נסגר באופן תקין ולא דולף, וכן לוודא כי המים אשר הוזרמו למדרכה או לכביש התנקזו באופן תקין למערכת הניקוז העירונית.